يکي از اعضاي کميسيون اقتصادي مجلس با اشاره به اهميت پيمانهاي منطقهاي گفت: گسترش اين سياستهاي اقتصادي ميتواند موجب دلارزدايي از اقتصاد شود.
به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاعرساني راه دانا؛ رئيسجمهور کشورمان در روزهاي اخير سفري به سوريه داشت و در اين سفر علاوه بر رئيس جمهور، علما، انديشمندان با فعالان اقتصادي سوريه نيز ديدارها و گفتوگوهايي را داشت که موجب شد برنامه جامع همکاريهاي راهبردي و بلندمدت ايران و سوريه و ۱۴ سند همکاري ديگر در زمينههاي گوناگون از جمله قرارداهاي همکاري اقتصادي بدون استفاده از دلار و بر اساس پايه پولي دو کشور به امضاء برسد.
نکته قابل توجه در زمينه اين سفر اين است که پس از بروز بحرانهاي مالي ۲۰۰۷ در سطح جهان، گرايش کشورهاي مختلف به رويکرد جديدي در ساختار تجارت بينالملل بيشتر شد. کشورهايي که قبلاً از پولهاي رايج مانند دلار و يورو در مبادلات خود استفاده ميکردند، حال بر اين نظر بودند که روش جديدي به نام پيمان پولي دوجانبه را در منطقه خود گسترش دهند تا وابستگي کمتري به دلار داشته باشند و از آسيبهاي تغيير قيمتهاي ناگهاني اين ارزها در امان بمانند.
پيمان هاي پولي و مالي منطقهاي، راهکاري براي دلار زدايي
پيمان پولي توافقي است که کشورها براي تسهيل تجارت و برداشتن موانع انتقال ارز بين خود امضا ميکنند تا بهجاي استفاده از ارزهاي ديگري همچون دلار و يورو، از پول ملي در صادرات و واردات خود استفاده نمايند. اين پيمانها باتکيهبر تفکيک بين کارکردهاي پول، صرفاً از ارزهاي جهانشمول بهعنوان مبناي حسابداري بهره ميبرند و پرداختها را به ارزهاي ملي انجام ميدهند.
بيشتر بخوانيد:
عضويت در «همکاريهاي شانگهاي» فصل جديدي براي ديپلماسي اقتصادي است/پيمان هاي دوجانبه؛ رمز موفقيت بينالمللي ايران
بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران در خصوص بهکارگيري ارزهاي محلي در تجارت با کشورهاي طرف عمده تجاري ايران توجه ويژه داشته و ضمن مکاتبه با مراجع ذيصلاح، کارگروهي نيز در اين زمينه تشکيل داده است، که اين کارگروه ميتواند در عملياتي شدن توافقهاي دو طرفه به خصوص آخرين توافقات سفر رئيسجمهور به سوريه و انجام مبادلات با ارزهاي دو کشور و بدون دخالت دلار، نقش ويژهاي را داشته باشد.
محمد صفايي عضو کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي درباره اين موضوع به راه دانا اظهار کرد: امروز تأثيرپذيري اقتصاد کشور از دلار در سطح بالايي است و حتماً بايد کاهش يابد. در اين مسير يکي از بهترين راهها براي دلارزدايي از اقتصاد کشور امضاي پيمانهاي پولي دوجانبه با کشورهاي همسايه و منطقه است.
عمده تجارت کالاهاي اساسي با کشورهاي منطقه است
وي ادامه داد: عمده تجارت کشور ما بهخصوص در زمينه کالاهاي اساسي بيشتر با کشورهاي همسايه و کشورهاي ديگر منطقه مثل روسيه و هند و چين است و امضاي پيمانهاي پولي دوجانبه ميتواند بر کاهش چشمگير زيان کشور از قيمت دلار و تأثيرپذيري اقتصاد کشور از دلار کم کند.
اين نماينده مجلس توضيح داد: نگاه دولت جديد که در سفرهاي منطقهاي از جمله سفر جديد رياست جمهوري به سوريه ديده ميشود. امروز کشورهاي شرق آسيا و حتي تعدادي از کشورهاي اروپايي امضاي پيمانهاي پولي دوجانبه و استفاده از ارز کشورهاي طرف قرارداد را بهطورجدي در دستور کار خود قرار دادهاند.
وي خاطرنشان کرد: مديران اقتصادي ما نيز بايد بهطورجدي بايد در اين مسير يعني دلارزدايي از اقتصاد کشور و امضاي پيمانهاي پولي دوجانبه قدم بردارند.
صفايي در پايان گفت: امروز چين اقتصاد اول دنياست و جمهوري اسلامي ايران رتبه بيست و دوم را در اين حوزه دارد که ما ميتوانيم با امضاي پيمانهاي پولي دوجانبه و بعضي اصلاحات جزئي در حوزه اقتصادي رتبه خود را در بين اقتصادهاي جهان تا رتبه پانزدهم هم ارتقا دهيم که اين سياستگذاري ميتواند در نهايت موجب افزايش بهره اقتصادي در کشور شود.